Search
Η καταστροφική, φονική φωτιά στην Ρωσία που έλαβε χώρα την Κυριακή 25/3/2018 άφησε πίσω της 64 νεκρούς και 76 τραυματίες. Η πλειοψηφία των νεκρών είναι δυστυχώς παιδιά.
Ο Αντρέι Νικούλιν που έχασε την 69χρονη μητέρα του, την αδελφή του Ευγενία και τον δεκάχρονο γιο του Σλάβα στην πυρκαγιά αυτή δήλωσε πως, ‘’τους ακούγαμε να πεθαίνουν’’ σε ένα αγωνιώδες τηλεφώνημα απελπισίας.
‘’Πήρανε την σύζυγο μου και της λέγανε ‘Φωτιά, φωτιά, η κινηματογραφική αίθουσα έχει κατακλειστεί στις φλόγες… οι πόρτες είναι κλειδωμένες, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε’’… (Πηγή: Daily Mail)
Είναι πραγματικά σοκαριστικό το ότι γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων γεγονότων εν έτει 2018. Δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί. Θα μπορούσε να αποτραπεί.
Αρχικές αναφορές από κυβερνητικούς αξιωματούχους έχουν ήδη δηλώσει πως βρέθηκαν εξόδοι διαφυγής κλειδωμένες, διαδρομές διαφυγής φραγμένες καθώς και βλάβη στο σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς.
Αξίζει να σημειωθεί, πως και κατά την διάρκεια επισκέψεων μου σε διάφορες τοποθεσίες, έχω εντοπίσει σωρεία ελλείψεων ή παραλείψεων,  για τις οποίες επιδίωξα να ενημερώσω τους υπεύθυνους υποστατικών και που πολλές φορές η αντίδραση τους κάθε άλλο παρά φιλική ήτανε (δυστυχώς).
Αριθμός υπεύθυνων υποστατικών επιχειρούν να ξεγελάσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να λάβουν τις άδειες λειτουργίας τους πιο σύντομα ή προς αποφυγή περαιτέρω εξόδων.
Ποιο είναι το κόστος όμως μιας ανθρώπινης ζωής αν κάτι πάει στραβά;
Οι τραγωδίες μπορούν να συμβούν, οι τραγωδίες συμβαίνουν, οι τραγωδίες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν εκτός και αν λάβουμε τα απαραίτητα εκείνα μέτρα στο να τις αποτρέψουμε.
Ας δούμε ένα μερικώς αλλαγμένο σενάριο τώρα για την ίδια πυρκαγιά. Αλλά αυτή τη φορά, η διαφορά είναι πως το εμπορικό κέντρο διαθέτει κατάλληλα εκπαιδευμένους υπεύθυνους πυροπροστασίας (Fire Wardens), επομένως, καμμιά έξοδος διαφυγής δεν είναι κλειδωμένη, καμμιά διαδρομή διαφυγής δεν είναι φραγμένη, καθώς επίσης και το σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς δουλεύει κανονικά, καθ’ ότι όλα τα πιο πάνω είναι μέρος των καθημερινών καθηκόντων των ατόμων αυτών (καθήκοντα τα οποία λαμβάνουν κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης τους για την σωστή διεκπεραίωση τους).
Όμως, ας πούμε πως όλα τα συστήματα ανίχνευσης και ειδοποίησης πυρκαγιάς έχουν αποτύχει, πως οι εξόδοι διαφυγής είναι κλειδωμένες και πως μερικές διαδρομές διαφυγής είναι φραγμένες. Ο υπεύθυνος/οι πυροπροστασίας και πάλι σύμφωνα με την ληφθείσα εκπαίδευση τους, θα γνώριζε κάθε εναλλακτική έξοδο/διαδρομή δαφυγής για να εκκενώσει τους επισκέπτες με ασφάλεια ή τουλάχιστον ζωντανούς.
Είναι σαφές όμως, πως τα πιο πάνω είναι μερικά σενάρια με βάση τις πρωταρχικές έρευνες και είναι για την ανάδειξη της σημαντικότητας στο να παρέχεται στο προσωπικό κατάλληλη εκπαίδευση. Αναμένουμε την ολοκλήρωση των ερευνών και την δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος έτσι ώστε να κατανοήσουμε τι πραγματικά πήγε λάθος και να μάθουμε από αυτό.
Είναι υψίστης σημασίας οι χώροι που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών να έχουν τα κατάλληλα και ενδεχομένως πιο σθεναρά συστήματα ελέγχου και στρατηγική ως προς τα θέματα πυρασφάλειας, προς αποτροπή τέτοιων καταστροφικών επεισοδίων.
Είναι απολύτως απαραίτητο, οι χώροι αυτοί, να λαμβάνουν την κατάλληλη (με τα σωστά πρότυπα) αξιολόγηση σε θέματα πυρκαγιάς (Fire Risk Assessment) και το προσωπικό να λαμβάνει την καταλληλότερη κατάρτιση σε θέματα πυρασφάλειας, εκ του αποτελέσματος και όπως αυτή απορρέει από την εκτίμηση κινδύνων έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος στο μέτρο του εφικτού.
Εάν είστε ιδιοκτήτης χώρου μαζικής προσέλευσης επισκεπτών είναι καθήκον σας να τους προστατέψετε. Μην το ρισκάρετε…
Κλείνοντας θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλληπητήρια σε όλες τις οικογένειες εκείνες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στην φονική αυτή πυρκαγιά και ευχή μου είναι να μην δούμε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο.
Προσωπικά, θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να αποτρέψω τέτοια συμβάντα. Εξού και η δημιουργία της εταιρείας μου, η πρώτη εταιρεία στην Κύπρο που προσφέρει τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα και υπηρεσίες.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τις υπηρεσίες μας πατήστε ΕΔΩ ή επικοινωνήστε μαζί μου.
Καλό υπόλοιπο
Αυγουστίνος Χατζηγιάννης GIFireE | MInstLM
Founder | Fire Safety Training Providers Cyprus Ltd

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>