Search

Έχουμε όλοι νομίζω παρατηρήσει την ραγδαία αύξηση των ψηλών κτιρίων στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Λεμεσό. Με την ανάπτυξη των οικοδομημάτων αυτών, έχουνε ήδη αυξηθεί οι ανησυχίες για το κατά πόσο οι ένοικοι σε αυτά θα είναι ασφαλής σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Κάτι που επίσης συνέβαλε στο να αυξηθεί η ανησυχία είναι και η (φονική) πυρκαγιά στο κτήριο Γκρένφελλ του Λονδίνου το καλοκαίρι του 2017 όπως επίσης και 2 ακόμα πυρκαγιές σε ψηλά κτήρια στο Ντουμπάι τον ίδιο χρόνο.

Ας δούμε όμως γιατί τα κτίρια αυτά κρίνονται πιο επικίνδυνα ή αν θέλετε παρουσιάζουν διαφορετικές προκλήσεις σε σχέση με τα κτίρια χαμηλού ύψους στα θέματα πυρασφάλειας.

Λόγω του μεγέθους τους, απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο εκκένωσης και διαθέτουν μεγαλύτερες αποστάσεις διαφυγής. Η εκκένωση των οικοδομημάτων αυτών είναι μια πρόκληση από μόνη της τόσο για τον πυρομηχανικό στον σχεδιασμό τους, όσο και για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η άμεση πρόσβαση των ομάδων διάσωσης (Πυροσβεστική Υπηρεσία), η ταχύτητα και η κατεύθυνση εξάπλωσης του καπνού, η δυσκολία (άμεσου) ελέγχου της πυρκαγιάς είναι μόνο μερικά σημεία γιατί τα ψηλά κτίρια παρουσιάζουν ιδιαίτερες προκλήσεις και δικαιολογημένα ανησυχίες.

Στην Κύπρο, διαθέτουμε εξαίρετους επαγγελματίες πυρομηχανικούς οι οποίοι και θέτουνε τον πήχη στα θέματα σχεδιασμού κτηρίων στα θέματα πυρασφάλειας πολύ ψηλά.

Κάτι επίσης που είναι ιδιαίτερα θετικό είναι και η ανάπτυξη των εταιρειών προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων ανίχνευσης, ειδοποίησης και (εκεί που κρίνεται αναγκαίο) καταστολής των πυρκαγιών.

Λόγω της φύσης των εργασιών μου, μια ερώτηση που μου απευθύνεται συχνά είναι: «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Υ.) διαθέτει σκάλες επαρκούς ύψους για να διασώσει τον κόσμο σε περίπτωση πυρκαγιάς;»

Νομίζω το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί επαρκώς από τους φίλους στην Π.Υ. έτσι δεν θα προχωρήσω στην ανάπτυξη του. Επιτρέψτε μου όμως να αναφέρω τα εξής:

Τα ψηλά κτίρια ΔΕΝ απαιτούν ψηλές σκάλες διάσωσης, αυτό που απαιτούν είναι:

1) κατάλληλες προδιαγραφές στο σχεδιασμό και κατασκευή τους και

2) κατάλληλη διαχείριση στα θέματα πυρασφάλειας με την άφιξη των ενοίκων.

Είναι σαφές, πως όσο επαρκή και αν είναι τα μέτρα πυρασφάλειας σε ένα ψηλό κτίριο, από την στιγμή που μπαίνει στην μέση ο ανθρώπινος παράγοντας η ισχύς των μέτρων αυτών μειώνεται σθεναρά.

Επιτρέψτε μου ένα απλό παράδειγμα. Στο Χ κτήριο έχουν τοποθετηθεί κατάλληλες πυρίμαχες πόρτες έτσι ώστε να προσφέρουν επαρκή πυροστεγανοποίηση για την ασφαλή εκκένωση των ενοίκων. Εάν όμως αυτές οι πόρτες δεν συντηρούνται επαρκώς, διατηρούνται μισάνοιχτες ή και πολλές φορές, ορθάνοιχτες καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας (και νύχτας), τότε η στεγανοποίηση έχει αποτύχει παταγωδώς, με αποτέλεσμα οι ένοικοι να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο βλ. Κτήριο Γκρένφελλ.

Είναι λοιπόν, καίριας σημασίας η επαρκής διαχείριση των θεμάτων πυρασφάλειας και η ανάπτυξη ανάλογης κουλτούρας με σκοπό την όσο το δυνατόν μείωση των κινδύνων.

Ως FSTP Cyprus έχουμε αναπτύξει ειδικά πιστοποιημένα προγράμματα κατάρτισης στα θέματα διαχείρισης πυρασφάλειας. Για πρώτη φορά διαθέτουμε στην Κυπριακή αγορά, πιστοποιημένο από το Skills for Justice Awards της Αγγλίας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα θέματα διαχείρισης της πυρασφάλειας στις επιχειρήσεις.

Επίσης, η εταιρεία μας διαθέτει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και είμαστε σε θέση να προβούμε σε εκτίμηση κινδύνων, ανάλογης αξιολόγησης αυτών και σχεδιασμού ειδικών προγραμμάτων προγραμμάτων κατάρτισης στοχευμένα στις απαιτήσεις των πελατών μας.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Αυγουστίνος Χατζηγιάννης GIFireE | MinstLM

* Τα πιο πάνω είναι προσωπικές απόψεις. Δεν δύναται η αναπαραγωγή τους χωρίς την γραπτή λήψη της άδειας μου. Εξαιρείται η κοινοποίηση ολόκληρου του άρθρου.

*Photo Credits https://bit.ly/2NuKCwg

One Reply to “Ψηλα Κτiρια και Πυρασφαλεια”

 1. Jan says: April 14, 2019 at 5:06 pm

  hey man
  for me it was a game changer when I found Rockwall and started investing with them
  my passive income started to grow much faster than before
  I’m really happy with me results and I’m so excited, because I know my passive income will increase every day (by contrast to fixed salary)
  https://janzac.com/how-to-earn-money-with-rockwall-investments/#my_rockwall_results

  wish you the best man. good luck!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>