Search

Είναι σαφές νομίζω από όλους, πως το φετινό καλοκαίρι ήταν όσο ποτέ άλλοτε αισθητές, οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και πως αυτές συνέβαλλαν στην έξαρση καταστροφικών υπερφαινομένων. Ένας από τους κύριους λόγους που συνέβαλλαν σε αυτό είναι και οι επιπτώσεις της φονικής πυρκαγιάς που έλαβε χώρα τέλη Ιουλίου στην Ελλάδα και που άφησε πίσω της περισσότερους από 80 νεκρούς.

Ελλάδα, Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μ. Βρετανία, Σιβηρία, Ιαπωνία το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Σκεφτείτε πως αυτή την στιγμή που διαβάζετε το άρθρο αυτό, η πυρκαγιά Mendocino Complex Fire έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτη 1150km2 που ισοδυναμεί με το μέγεθος του Λος Άντζελες και είναι η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Την προηγούμενη βδομάδα η υπερπυρκαγιά Carr Fire αυτοδημιούργησε ένα πυροστρόβυλο 5km2, κάτι που ακόμα και οι ειδικοί στην μελέτη των φαινομένων αυτών αδυνατούν να δώσουν εξήγηση. Η Σουηδία επίσης, τον Ιούλιο που μας πέρασε πλήγηκε από τις χειρότερες πυρκαγιές της σύγχρονης ιστορίας της. Αλλά οι κλιματικές αλλαγές δεν προκαλούν μόνο υπερπυρκαγιές αλλά και καταστροφικές πλήμμυρες (βλ. Λάος).

Είναι λοιπόν κατανοητό από όλους και ειδικότερα από τα τμήματα πυρόσβεσης και διάσωσης πως οι ‘’κανόνες του παιχνιδιού’’ αλλάζουν πολύ νωρίτερα από ότι είχαμε προβλέψει ή είχαμε σκεφτεί πως θα αλλάξουν. Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι πλέον κάτι το μεμονωμένο. Και οι κανόνες του παιχνιδιού αυτού δεν τίθονται από εμάς καθώς η φύση μας έχει δείξει ένα μικρό δείγμα για το τι μπορεί να προκαλέσει.

Πως αλλάζουν τα δεδομένα για την ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Δεν είμαι ειδικός στις κλιματικές αλλαγές, είμαι απλά ένας παρατηρητής των φαινομένων αυτών και δυστυχώς επιβεβαιώνομαι από δεκάδες άρθρα από έγκυρους αναλυτές, πως φέτος έχουμε δει για το τι θα επακολουθήσει εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Δυστυχώς όμως και άμεσα μέτρα να ληφθούν, για να ξεκινήσει ο τροχός να γυρίζει αντίστροφα θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Έτσι, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και γενικότερα όλες οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης σε όλον τον κόσμο, πρέπει να προετοιμαστούν όσον το δυνατόν περισσότερο για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών.

Πέρα όμως από τον στρατηγικό σχεδιασμό των διαφόρων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των καταστροφών αυτών, κάτι που ίσως χρειάζεται να δούμε εκτενέστερα είναι τα άτομα που θα αντιμετωπίσουν τα επεισόδια αυτά, τον πυροσβέστη, τον νοσοκόμο, τον αστυνομικό και όλα τα μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Και επεξηγώ· πιο πάνω έχω θίξει πως πλέον οι δυνάμεις έκτακτης ανάγκης δεν θα αντιμετωπίζουν απλά περιστατικά, αλλά πλέον θα έχουμε να κάνουμε με (πιθανά) υπερφαινόμενα. Υπερπυρκαγιές ικανές να δημιουργήσουν δικό τους κλίμα όπως σφοδρότατους ανέμους, πυροστρόβιλους τεραστίων διαστάσεων, πλήμμυρες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κ.λ.π.

Είναι δηλαδή σαφές πως ο πυροσβέστης που θα κλιθεί να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά δεν θα μπορεί να τα αντιμετωπίσει συμβατικώς ή αν θέλετε με τις πρακτικές και τα μέσα εκείνα που αντιμετώπιζε πιο απλά επεισόδια.

Έτσι λοιπόν, κρίνεται αναγκαία η ‘’μεταλλαγή’’ ενός πυροσβέστη σε Υπέρ-πυροσβέστη.

Η μεταλλαγή του πυροσβέστη σε υπέρ-πυροσβέστη

Οι απαιτήσεις του νέου status-quo απαιτούν την όσον το δυνατόν καλύτερη προσαρμογή στα νέα δεδομένα και όσον το δυνατόν πιο σύντομα.

Η μεταλλαγή αυτή, θα πρέπει να βασιστεί σε τέσσερεις κύριους άξονες: Φυσική κατάσταση, εκπαίδευση, εξοπλισμό και ψυχολογική υποστήριξη.

Φυσική κατάσταση

Γνωρίζουμε όλοι πως η αντιμετώπιση ενός επεισοδίου και πέρνοντας για παράδειγμα μια δασική πυρκαγιά είναι εξαιρετικά απαιτητική όσον αφορά την σωματική/φυσική κατάσταση. Οι απαιτήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί αφού οι δυνάμεις πυρόσβεσης καλούνται να αντιμετωπίσουν φαινόμενα τα οποία μέχρι εκείνη την μέρα ήταν άγνωστα. Είναι λοιπόν καίριας σημασίας η προσαρμογή στα νέα δεδομένα όσον αφορά την φυσική κατάσταση των μελών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Εκπαίδευση

Ως πυροσβέστης και ο ίδιος, πάντα λέω πως δεν μπορείς ποτέ να πεις πως έχεις εκπαιδευτεί αρκετά για κάτι που έχει την δυνατότητα να σε σκοτώσει. Όπως και με την φυσική κατάσταση, απαιτείται η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία να είναι ρεαλιστικά σχεδιασμένα, έτσι ώστε να προσφέρουν στον εκπαιδευόμενο την ‘’αίσθηση’’ για το ποιες θα είναι οι απαιτήσεις του επεισοδίου που πιθανόν να κλιθεί να αντιμετωπίσει, και βεβαίως, δεν εννοώ να θέσουμε ένα βουνό στις φλόγες για χάρη της εκπαίδευσης, αλλά με τον λεπτομερή και ρεαλιστικό σχεδιασμό των προγραμμάτων αυτών αναλόγως προγράμματος.

Εξοπλισμός

Τα υπερφαινόμενα απαιτούν υπερεξοπλισμό. Θα επιδιώκατε να σβήσετε ένα σπίτι που έχει κατακλειστεί στις φλόγες με νεροπίστολο; Και πάλι, κρίνεται  αναγκαία η ανάλυση για το ποιες είναι οι ανάγκες σε θέματα εξοπλισμού σε θέματα προστασίας τους προσωπικού και μέσων αντιμετώπισης/κατάσβεσης. Η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών δεν συγχωρούν περικοπές. Τα αρμόδια κρατικά τμήματα όλων των κυβερνήσεων πρέπει να λάβουν σοβαρά πως πιθανόν τσιγκουνιές σε θέματα εξοπλισμού πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τα ίδια τα μέλη των υπηρεσιών τους, γι’ αυτό απαιτείται μέγιστη σοβαρότητα.

Ψυχολογική Υποστήριξη

Η ανταπόκριση και μετέπειτα διαχείριση τέτοιων επεισοδίων μπορεί να έχουν δυνητικές συνέπειες στον ψυχολογικό κόσμο των πυροσβεστών γι’ αυτό και κρίνεται η ανάγκη της διαρκούς ψυχολογικής αξιολόγησης και υποστήριξης εκεί όπου κρίνεται αναγκαίο.

Έχω παραθέσει μερικές από τις σκέψεις μου οι οποίες εκρέουν μέσα από μια εμπειρία 13 χρόνων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία όπως και δια μέσου μελέτης και παρατήρησης. Τα πιο πάνω είναι προσωπικές απόψεις και τίθονται μόνο ως τροφή για σκέψη.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Αυγουστίνος Χατζηγιάννης GIFireE | MInstLM

 

Photo Credit: http://www.taipeitimes.com/News/world/photo/2018/08/02/2008163242

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>