Search

Ως γονείς, το σημαντικότερο πράγμα για όλους εμάς είναι η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας, έτσι δεν είναι;

Θυμάμαι ακόμη το πρώτο κτύπημα του γιου μου στα 2 του χρόνια. Αν και εξοικειωμένος με τα τραύματα λόγω της εργασίας μου, μόλις είδα το αίμα να τρέχει στο ποδαράκι του μου κόπηκε η αναπνοή.

Τα παιδιά μας είναι κάτι από εμάς και όταν αυτά πονάνε, πονάμε διπλά! Είναι υποχρέωση όλων εμάς να τα προστατεύσουμε!

Πόσες φορές έχετε δει μέσα σε αυτοκίνητα μικρά παιδιά να μην φέρουν την ζώνη ασφαλείας και να μετακινούνται μέσα στο αυτοκίνητο καθώς αυτό είναι εν κινήσει; Προσωπικά το βλέπω κάθε μέρα και εξοργίζομαι, και παρεμβαίνω εκεί όπου μου δίνεται η ευκαιρία!

Είναι εγκληματικό! Δεν μπορώ να δεχθώ την δικαιολογία του δεν γνώριζα. Δεν αποδέχομαι δικαιολογίες τύπου πως ήταν μόνο για μια μικρή απόσταση. Σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και εάν έχετε δεμένα τα χέρια σας γύρω από το παιδί δεν θα μπορέσετε να το κρατήσετε. Το παιδί θα συνθλιβεί είτε στο μπροστινό τζάμι είτε μεταξύ του σώματος σας και του αυτοκινήτου και τις περισσότερες φορές… θανάσιμα.

Εάν ένα αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 50χιλ την ώρα σε περίπτωση ατυχήματος το παιδί θα συνθλιβεί στο μπροστινό τζάμι όπως θα συνθλιβόταν στο έδαφος εάν έπεφτε από τον τρίτο όροφο ενός κτηρίου.

Κάντε το εικόνα στο μυαλό σας!

Όμως, τι γίνεται με τα θέματα πυροπροστασίας;

Εσείς, οι γονείς που διαβάζετε τώρα το άρθρο αυτό, πότε ήταν η τελευταία φορά που έχετε υποδείξει στα παιδιά σας πως θα εκκενώσετε το σπίτι σας σε περίπτωση πυρκαγιάς;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ελέγξατε εάν γνωρίζουν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης (112);

Πότε ήταν η τελευταία φορά που τους υποδείξατε για το τι θα κάνουν εάν αν αρπάξουν τα ρούχα τους φωτιά;

Είναι καθήκον όλων εμάς να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά μας. Είναι υποχρέωση μας να θέσουμε τις βάσεις για μια μελλοντική κοινωνία σθεναρά ευαισθητοποιημένη για τα θέματα πυροπροστασίας.

Τώρα θα μου πείτε καλές οι ερωτήσεις σου Αυγουστίνε, αλλά τι γίνεται αν δεν γνωρίζουμε και εμείς οι ίδιοι οι γονείς τις απαντήσεις αυτές;

Το γνωρίζω και πολύ καλά μάλιστα πως στην χώρα μας και ως κοινωνία, έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα στο θέμα αυτό με μεγάλα περιθώρια για βελτίωση.

Βάζουμε προτεραιότητα σε θέματα όχι και τόσο σημαντικά και αφήνουμε θέματα όπως αυτό σε δεύτερη μοίρα. Κανονικά και εάν τηρείτω ορθά η νομοθεσία, κάθε εργαζόμενος θα λάμβανε εκπαίδευση πυρασφάλειας και θα γνώριζε τις πιο πάνω απαντήσεις, όμως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις αυτό (δυστυχώς) δεν ευσταθεί!

Αλλά και πάλι, ζούμε στην ψηφιακή εποχή, οι απαντήσεις βρίσκονται στα χέρια μας. Όλοι μας έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο, έτσι και πάλι το δεν γνώριζα δεν είναι αποδεκτό.

Θεωρώ πως μπορούμε, όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Είμαστε ένα τόσο δα νησί – μπορούμε να έχουμε την ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο – φτάνει τα λόγια να γίνουν πράξεις.

Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί δίχως προσπάθεια και κόπο. Πρέπει να εκτροχιάσουμε το τρένο που μεταφέρει την αμάθεια και την αδιαφορία και να ενισχύσουμε την παιδεία όσον αφορά τα θέματα υγείας και ασφάλειας από πολύ μικρή ηλικία και όταν λέω παιδεία δεν εννοώ μόνο στα σχολεία αλλά κυρίως στο σπίτι.

Θα κλείσω το κείμενο αυτό με μια φράση από την ταινία Interstellar όπου σε μια σκηνή ο Matthew McConaughey λέει το εξής:

‘’Once you’re a parent, you’re the ghost of your children’s future’’

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Αυγουστίνος Χατζηγιάννης GIFireE | MInstLM

Συνδεθείτε μαζί μου:

Facebook: https://bit.ly/2OWhdbT

Instagram: https://bit.ly/2NaOBdk

LinkedIn: https://bit.ly/2DAm15w

Twitter: https://bit.ly/2QcjfVw

YouTube: https://bit.ly/2TUVEek