Search
Είμαι σίγουρος πως πολλοί από εσάς (αν όχι όλοι) θα διερωτάστε τώρα τι εννοεί με τον τίτλο αυτό ο συγγραφών του άρθρου. Ποιο άτομο θα ήθελε άλλωστε να καταστρέψει το ξενοδοχείο του, να ρίξει στα σκουπίδια τους μόχθους μιας ζωής, να θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες ζωές; Nα πληγεί ηθικά και οικονομικά και πολύ πιθανώς να εκτροχιάσει εντελώς την ζωή του.
Είτε είστε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, είτε υπεύθυνος υγείας και ασφάλειας του ξενοδοχείου, είτε οποιοδήποτε άτομο κατέχων διευθυντικού ρόλου, έχετε διερωτηθεί ποτέ τι θα γίνει εάν ξεσπάσει μια πυρκαγιά στο ξενοδοχείο σας; Νιώθετε αρκετά έτοιμοι να αντιμετωπίσετε ένα σοβαρό περιστατικό αποτρέποντας τα χειρότερα;
Και όμως, μέσα από προσωπική έρευνα, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπάρχει τεράστιο κενό στο θέμα εκπαίδευσης του προσωπικού στα ξενοδοχεία.
Μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων και συγκροτημάτων διαμερισμάτων, δεν παρέχει επαρκή και κατάλληλη εκπαίδευση στο προσωπικό του ούτως ώστε να προλάβει ή και να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη πυρκαγιά.
Θεωρώ, παντελώς και αδικαιολογήτως απαράδεκτο, να ρωτώ δύο μέλη του προσωπικού ξενοδοχείου εάν γνωρίζουν που βρίσκεται το σημείο συγκέντρωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς και να μου λένε ‘’δεν γνωρίζω – πρέπει να αποταθώ στον υπεύθυνο μου’’. Ως ένοικος του ξενοδοχείου αυτού, θα περίμενα από τα μέλη αυτά σε περίπτωση πυρκαγιάς να με καθοδηγήσουν προς το σημείο απόλυτης ασφάλειας. ‘Η μάλλον όχι…
Θεωρώ πως είναι, εγκληματικά και αδικαιολογήτως απαράδεκτο, εν έτει 2018, με την δημιουργία ψηλών κτιρίων στην Κύπρο να βρίσκεται την κορύφωση της, να συναντούμε αυτά τα τόσο σημαντικά κενά.
Πως είναι δυνατόν να ρωτώ μέλος του προσωπικού πως θα σημάνει τον συναγερμό του ξενοδοχείου αν εντοπίσει μια φωτιά και να μου λέει θα αρχίσω να φωνάζω φωτιά (σε ένα μικρό γραφείο, αυτό ίσως να ήταν αποδεκτό, όχι σε ξενοδοχείο).
Πως είναι δυνατόν να απευθύνω ερώτηση σε υπεύθυνα άτομα ξενοδοχείου για το πότε έλαβε χώρα άσκηση εκκένωσης του ξενοδοχείου και να μου λένε… ποτέ.
Πως είναι δυνατόν να απευθύνω την ερώτηση για το αν γνωρίζουν πόσο χρόνο χρειάζεται η πυροσβεστική υπηρεσία να αφιχθεί στο ξενοδοχείο σε περίπτωση πυρκαγιάς και να μην λαμβάνω απάντηση;
Πως είναι δυνατόν, να ρωτώ εάν έχουν σχέδια δράσης για την εκκένωση ατόμων με αναπηρία ή ατόμων με μειωμένη κινητικότητα και η απάντηση να είναι αρνητική;
Προσπαθώ, στο μέτρο του εφικτού, να μην ακούγομαι καυστικός, είναι όμως καίριας σημασίας να ληφθεί το μήνυμα, πως χωρίς την κατάλληλη παροχή εκπαίδευσης στο προσωπικό ξενοδοχείων σε θέματα πυρασφάλειας κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες.
Έχετε διανοηθεί τι θα συμβεί αν λάβει χώρα μια καταστρεπτική πυρκαγιά σε ένα ξενοδοχείο; Οι συνέπειες και ο αντίκτυπος από τέτοιου είδους περιστατικά θα πλήξει σημαντικά όλα τα ξενοδοχεία (και τουριστικές υπηρεσίες) στο νησί.
Η Κύπρος, βρίσκεται σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση, με το 2017 να σημειώνει ρεκόρ αφίξεων τουριστών (στατιστική υπηρεσία του κράτους) και το 2018 να είναι ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.
Ας μην βρεθούμε στην εξαιρετικά δυσμενή θέση να καταμετρούμε ζημιές και ακόμα χειρότερα θύματα – μπορούμε να το αποτρέψουμε!
Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση στο να υιοθετήσουμε υψηλά επίπεδα ασφάλειας λόγω του μεγέθους μας.
Είμαι εξαιρετικά θετικός πως μπορούμε να το πράξουμε, φτάνει να συμβάλλουν όλα εκείνα που να επιτρέψουν στην αλλαγή να επέλθει.
Μην βοηθήσετε στην καταστροφή του ξενοδοχείου σας – μπορείτε να το αποτρέψετε.
Στο επόμενο άρθρο θα αναφέρω τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη έτσι ώστε να αποτραπεί μια καταστροφή.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Αυγουστίνος Χατζηγιάννης GIFireE | MInstLM
*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα μας επικοινωνήστε μαζί μου ή πατήστε ΕΔΩ
Ακολουθήστε με: Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>