Search
Θα αναρωτιέστε τι σημασία μπορεί να έχουν αυτά τα δύο σωστά; Τα τόσο ξεχωριστά αυτιστικά παιδιά έχουν μπορούμε να πούμε τις δικές τους ‘’ειδικές δυνάμεις’’ και ευαισθησίες.
Παγκόσμια ημέρα για τον αυτισμό σήμερα και μου ήρθε στην μνήμη μια προσωπική μου επαφή που είχα με ένα αυτιστικό παιδί λίγα χρόνια πριν. Θέλω να τονίσω πως δεν είμαι ειδικός περί του θέματος, απλά μοιράζομαι μαζί σας μια εμπειρία μου.
Με είχαν θυμάμαι, συναρπάσει οι ικανότητες του σε διάφορα θέματα, όπως η απόλυτη προσύλωση που έδειχνε σε πολύ μικρές λεπτομέρειες, λεπτομέρειες που εμείς ούτε που θα δίναμε σημασία.
Θυμάμαι επίσης, πως ο νεαρός μου φίλος είχε τρομερή ευαισθησία στους διαπεραστικούς, δυνατούς ήχους, όπως ο ήχος της σειρήνας της πυροσβεστικής και ο ήχος του ανιχνευτή καπνού που είχανε στο σπίτι τους (όταν ενεργοποιόταν κατά λάθος), καθώς επίσης και στο να ακολουθεί ‘’διαταγές’’ εν όψει μιας κατάστασης πανικού.
Οι γονείς λοιπόν του νεαρού μου φίλου, είχανε ζητήσει την βοήθεια μου στο να ξεπεράσει τις ευαισθησίες αυτές σε συνδυασμό με βοήθεια από ειδικό εξειδικευμένη σε αυτά τα θέματα.
Τον νεαρό μου φίλο, τον συνάρπαζε πολύ η όλη ιδέα της πυροσβεστικής, εκτός των σειρήνων. Έτσι λοιπόν, με την βοήθεια του YouTube και την προβολή βίντεο με πυροσβεστικά οχήματα και μερικών αστείων παιχνιδιών (είχα ντυθεί πυροσβεστικό όχημα με χάρτινο κουτί ) ο μικρός μου φίλος είχε ξεπεράσει το θέμα αυτό.
Θυμάμαι με πήρε τηλέφωνο ο πατέρας του λίγες μέρες μετά και μου είπε πως όταν πέρασε από δίπλα τους ένα πυροσβεστικό όχημα με ενεργοποιημένες τις σειρήνες δεν έκλαιγε όπως πρώτα. Με χαροποίησε πάρα πολύ το τηλεφώνημα αυτό.
Επόμενη πρόκληση, ήταν η εξοικείωση με τον συναγερμό καπνού. Ο διαπεραστικός ήχος του ανιχνευτή όταν ενεργοποιόταν τρόμαζε σε σημεία πανικού τον μικρό μου φίλο, έτσι έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο να εξοικειωθεί με αυτό. Πρέπει να σας πω, πως είχε εξερευνητικό/εφευρετικό μυαλό. Του κινούσε το ενδιαφέρον (και του κινεί ακόμα) να βλέπει τι κρύβουν μέσα οι ηλεκτρονικές συσκευές. Καλό για τον μικρό, λίγο παράδοξο για την μαμά του όταν βρήκε τον φορητό υπολογιστή της εγχειρισμένο .
Έτσι λοιπόν του έκανα δώρο ένα ανιχνευτή καπνού και τον οποίο αποσυναρμολόγησε και τον επανασυναρμολόγησε σε πολύ λίγο χρόνο πρέπει να σας πω και το οποίο με εντυπωσίασε εξαιρετικά. Όταν επασυναρμολόγησε τον ανιχνευτή, του έδωσα μια μπαταρία και την οποία σύνδεσε στον ανιχνευτή. Του είχα εξηγήσει πως όταν θα πατήσουμε το μικρό άσπρο κουμπάκι ο ανιχνευτής θα κάνει μπιπ πολύ δυνατά. Αφού όμως, του είχα δείξει και παιδικά βίντεο στο YouTube περί του θέματος που έδειχναν παιδιά να σηκώνονται χαμογελαστά στο άκουσμα του ανιχνευτή και να βγαίνουν έξω από το σπίτι τους.
Επίσης, πριν πατήσουμε το κουμπάκι δοκιμής του ανιχνευτή (test button) είχα τοποθετήσει ένα κομμάτι κολλητική ταινία στον ανιχνευτή, έτσι ώστε να μειωθεί (μερικώς) η ένταση του ήχου και να μην τον τρομάξει. Όταν του ζήτησα να το κάνει θυμάμαι αρνήθηκε και έτσι δεν το συνέχισα, δεν του εξάσκησα πίεση να το κάνει. Την επόμενη μέρα, πήγα πάλι στο σπίτι του για επίσκεψη και εκεί μου έφερε μόνος του τον ανιχνευτή και τον οποίο ενεργοποίησε – μόνος του!
Το άλλο θέμα που είχαμε συναντήσει ήταν στο να ακολουθεί διαταγές εν όψει έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να σας πω πως αυτό ήταν και είναι το πιο δύσκολο, καθ’ ότι ήταν τρομερά ανεξάρτητος και το όχι ήτανε όχι .
Είχαμε θυμάμαι, σχεδιάσει ένα σχέδιο εκκένωσης του σπιτιού του μαζί, παρόμοιο με αυτό πιο πάνω και παίζαμε παιχνίδια, χρησιμοποιώντας τον ανιχνευτή καπνού και εμένα ως πυροσβεστικό όχημα . Μερικές φορές το επιτύχαμε κάποιες άλλες όχι τόσο. Είμαι σίγουρος πως και με την βοήθεια ειδικών στον τομέα αυτό, θα επιτευχθεί!
Ως πατέρας ως ίδιος και ως επαγγελματίας πυροσβέστης, πρέπει να σας πω πως όλα τα πιο πάνω τα συνάντησα και με παιδιά χωρίς αυτισμό, αφού τα παιδιά ζουν στον δικό τους, παραμυθένια ξεχωριστό κόσμο, και εναπόκειτε σε εμάς τους ενήλικες να τους μεταφέρουμε τις πληροφορίες που θέλουμε με κάποιο τρόπο (χαμογελώ τώρα επειδή έχω κάνει τα πιο τρελλά πράγματα με τα παιδιά μου έτσι ώστε να τους περάσω κάποιες πληροφορίες ).
Με τα παιδιά χρειάζεται φαντασία, υπομονή, επιμονή και εκεί που κρίνεται αναγκαίο η συμβουλή και βοήθεια από ειδικούς. Τα αυτιστικά παιδιά χρειάζονται την αποδοχή μας και την αγάπη μας, ας τους την δώσουμε απλόχερα.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Αυγουστίνος Χατζηγιάννης GIFireE | MInstLM
CEO | FSTP Cyprus Ltd
Υ.Γ. Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ένα άρθρο μου με χρήσιμες συμβουλές πυρασφάλειας για γονείς και παιδιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>