Search

Το Σάββατο είναι η αγαπημένη μέρα της Ελένης καθώς αφιερώνει λίγο χρόνο για τον εαυτό της μετά από μια έντονη βδομάδα στη δουλειά.

Το έχουνε σταθερό βλέπετε, να συναντώνται με την φίλη της Μαρία κάθε Σάββατο στις 10 στο καφέ του Εμπορικού Κέντρου για καφεδάκι και κουβεντούλα. Μετά τον πρωινό καφέ και το κρουασάν οι δύο κοπέλες αποφασίζουνε να χαζέψουν λίγο τις καλοκαιρινές κολεξιόν και αν βρούνε κάτι καλό να το αγοράσουνε. Βλέπετε και οι δύο φίλες είναι λάτρεις της μόδας.

Ήταν γύρω στις 11:30 και τόσο η Ελένη όσο και η Μαρία δοκίμαζαν μερικά κομμάτια ρούχων αφού σήμερα υπήρχαν ιδιαίτερα ελκυστικές προσφορές.

Καθώς δοκίμαζαν ρούχα είχε αρχίσει να ηχεί ο συναγερμός πυρκαγιάς και οι κοπέλες ξαφνιάστηκαν. Όμως τις καθησύχασε η υπεύθυνη του καταστήματος καθώς την προηγούμενη μέρα είχε και πάλι ηχήσει ο συναγερμός λόγω κάποιου ‘’λάθους’’.

Το κατάστημα βρισκόταν στο υπόγειο του εμπορικού κέντρου και ήτανε ιδιαίτερα μεγάλο.

‘’Ίσως πρέπει να βγούμε έξω;’’ Ρωτάει η Ελένη την Μαρία.

‘’Δεν νομίζω να είναι κάτι, αλλιώς θα μας ειδοποιούσανε μέχρι τώρα,’’ της λέει η Μαρία.

Οι κοπέλες ήτανε πολύ ενθουσιασμένες. Βρήκανε εξαιρετικά κομμάτια σε πολύ χαμηλές τιμές.

11:41 π.μ.

Οι δύο φίλες κατευθύνθηκαν προς το ταμείο όταν ξαφνικά ακούνε από μακριά σειρήνες της πυροσβεστικής. Ρίγος ανησυχίας κυρίεψε και τις δύο κοπέλες.

Κάτι δεν πήγαινε καλά. Αφήσανε τα ρούχα στο ταμείο και κατευθύνθηκαν προς τις σκάλες ανόδου για να κατευθυνθούνε προς το ισόγειο και την έξοδο.

Καθώς κατευθυνόντουσαν προς την έξοδο άρχισαν να διακρίνουν καπνό στο ταβάνι με τη μυρωδιά του να γίνεται όλο και πιο έντονη καθώς πλησίαζαν τις σκάλες.

Όταν έφθασαν στις σκάλες είδαν την ζωή τους να περνάει μπροστά από τα μάτια τους.

Η έξοδος είχε ήδη αποκλειστεί από τις φλόγες και τον καπνό. Οι δύο κοπέλες άρχισαν να τρέχουν προς την αντίθετη κατεύθυνση αλλά η φωτιά με ιδανικό καύσιμο τον εξαιρετικά έυφλεκτο ρουχισμό, δυνάμωνε ραγδαία. Ο καπνός είχε ήδη να κυριεύει το ταβάνι του καταστήματος και ολοένα και χαμήλωνε.

Τις δύο φίλες κυρίευσε ο πανικός.

‘’Βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια, θα καούμε σώστε μας’’ φώναζε πανικόβλητη η υπεύθυνη του καταστήματος και ήρθε κοντά στις άλλες κοπέλες.

11:45

Καυτά, τοξικά, πυκνά αέρια είχαν αρχίσει να κατακλείουν τον χώρο του καταστήματος με την θερμοκρασία να αυξάνεται κατακόρυφα.

‘’Πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει άλλη έξοδος στο κατάστημα;’’ Φώναξε έντονα η Ελένη στην υπεύθυνη του καταστήματος.

”Δεν ξέρω, μόλις πριν 2 μέρες έχω αρχίσει δουλειά και δεν μου έχουνε υποδείξει αν υπάρχουν κι’ άλλες εξόδοι. Συγνώμη,  συγνώμη, συγνώμη. Δεν θέλω να καώ, δεν θέλω να πεθάνω. Θέλω να ζήσω..’’ Φωνάζει φανερά πανικόβλητη η υπεύθυνη του καταστήματος.

Οι τρεις κοπέλες παραμείνανε στον χώρο του ταμείου όταν ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο.

‘’Βοήθεια, βοήθεια, σώστε μας’’ φωνάζει πανικόβλητη η υπεύθυνη του καταστήματος στο τηλέφωνο.

‘’Ιωάννα, ηρέμησε είμαι η Υπεύθυνη Πυρασφάλειας του πάνω ορόφου, πόσοι βρίσκεστε στο κατάστημα;’’

‘’Εγώ και ακόμα 2 κοπέλες’’.

‘’Γύρισε προς τα πίσω και ανατολικά, βλέπεις κάποιο πράσινο σήμα ψηλά στο ταβάνι;’’

‘’Όχι υπάρχει καπνός.’’

‘’Κατευθυνθείτε προς τα εκεί υπάρχει μια έξοδος κινδύνου που θα σας οδηγήσει προς τα έξω’’.

‘’Οκ πάμε τώρα’’.

Οι 3 κοπέλες με δάκρυα στα μάτια και δυσκολία στην αναπνοή από τον πανικό και τον καπνό κατευθύνονται προς τα ανατολικά για να βρουν την έξοδο κινδύνου.

‘’Εκεί, εκεί γρήγορα’’ φωνάζει η Μαρία και υποδυκνύει την πόρτα.

Οι τρεις κοπέλες βγαίνουν προς τα έξω φανερά πανικόβλητες και με δάκρυα στα μάτια αγκαλιάζει η μια την άλλη. Την ίδια ώρα 2 μέλη της πυροσβεστικής τις προσεγγίζουν ρωτώντας τις αν είναι καλά.

——————————————————————————————

Πως θα μπορούσαν να αποφεχθούν όλα αυτά; Πως θα μπορούσε να αποτραπεί αυτός ο εφιάλτης για τις κοπέλες αυτές; Τι ενέργειες θα μπορούσαν να λάβουν χώρα έτσι ώστε όλα αυτά να είχαν αποφεχθεί;

  • Αν η υπεύθυνη του καταστήματος λάμβανε σωστή εκπαίδευση (induction training) την πρώτη μέρα που αναλάμβανε τα καθήκοντα της θα γνώριζε πως με το άκουσμα του συναγερμού θα έπρεπε να εκκενώσει τον χώρο άμεσα, ακόμα και αν είχε προηγηθεί νωρίτερα κάποιος εσφαλμένος συναγερμός.
  • Αν βρισκόταν κάποιο άτομο  ως Υπεύθυνος/η Πυρασφάλειας (Fire Warden) στον χώρο του καταστήματος, πολύ πιθανόν να εντόπιζε την πυρκαγιά στα αρχικά της τα στάδια και ίσως αν ήταν ασφαλές να το πράξει θα την είχε κατασβέσει με κάποιο διαθέσιμο πυροσβεστικό μέσο.
  • Επίσης, αν υπήρχε το αρμόδιο αυτό άτομο εντός του χώρου θα κατεύθυνε άμεσα όλα τα άτομα προς έναν χώρο απόλυτης αφάλειας αφού θα γνώριζε όλες τις εξόδους διαφυγής εντός του καταστήματος.

Αξίζει να επισημανθεί, πως για την ανάδειξη της σημαντικότητας της εκπαίδευσης πυρασφάλειας δεν έχουν ληφθεί υπόψη στην πιο πάνω ιστορία η παρουσία άλλων παθητικών ή ενεργητικών μέτρων πυροπροστασίας και πυρασφάλειας ή η εμπλοκή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι κάποιο σενάριο που δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί. Ανά το παγκόσμιο έχουν λάβει χώρα παρόμοια και χειρότερα επεισόδια από αυτό.

Είναι καίριας σημασίας, κάθε μέλος του προσωπικού, κάθε επιχείρησης ή και οργανισμού να λαμβάνουν κατάλληλη και επαρκή εκπαίδευση πυρασφάλειας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και ασφάλεια των ιδίων, αλλά και των επισκεπτών τους.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Αυγουστίνος Χατζηγιάννης GIFireE | MInstLM

Founder | CEO  FSTP Cyprus Ltd

*Πρέπει να επισημανθεί, πως οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα, χώρους ή καταστάσεις, είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>