Search

Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες των όσων έχουν διαδραματιστεί στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από μια εξαιρετικά επιθετική και φονική δασική πυρκαγιά.

Με τις συνεχιζόμενες κλιματικές αλλαγές να λαμβάνουν χώρα, τα φαινόμενα εντείνονται χρόνο με τον χρόνο, καθώς η υπερθέρμανση του πλανητή συμβάλλει σθεναρά στην δημιουργία και εκδήλωση υπέρπυρκαγιών.

Στο σημερινό μου άρθρο θα αναπτύξω την σημαντικότητα της κατάλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού σε κατασκηνωτικούς χώρους. Είτε αυτοί οι χώροι φιλοξενούνε παιδιά, είτε ενήλικες, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και στις δύο περιπτώσεις.

Ευτυχώς, κατά την διάρκεια των χρόνων δεν έχουμε γίνει μάρτυρες καταστροφικών πυρκαγιών σε κατασκηνωτικούς χώρους. Οι συνθήκες όμως έχουν πλέον αλλάξει και γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η όσον το δυνατόν καλύτερη προσαρμογή μας, στα νέα δεδομένα.

Οι κλιματικές αλλαγές και σε συνδυασμό με την ανθρώπινη αμέλεια και μή, έχουνε γίνει εφιάλτης για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι ο αριθμός των πυρκαγιών μέχρι και τα τέλη Ιουλίου ήταν σθεναρά πιο αυξημένος. (Πηγή: European Commission/Copernicus EMS/European Forest Fire Information System).

Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν τα πιο πάνω στοιχεία με τους κατασκηνωτικούς χώρους;

Στην πλειοψηφία τους οι κατασκηνωτικοί χώροι βρίσκονται μέσα σε δάση, εκτός μερικών εξαιρέσεων που τοποθετούνται κοντά σε παραλίες αλλά και πάλι, βρίσκονται σε περιοχές σαβάνας.

Τι είναι τα δάση και η σαβάνα όμως; Δέντρα, θάμνοι, άγρια βλάστηση δηλαδή, στερεά καύσιμη ύλη.

Ας δούμε το τρίγωνο της φωτιάς για μια στιγμή.

Μια φωτιά για να δημιουργηθεί χρειάζεται η παρουσία 3 στοιχείων.

Θερμότητα – Οξυγόνο – Καύσιμη ύλη.

Δηλαδή οι κατασκηνωτικοί χώροι βρίσκονται ανάμεσα σε μια εξαιρετικά εύφλεκτη ύλη όπως είναι αυτή του ξύλου και της ξηρής βλάστησης. Το οξυγόνο άφθονο, τι υπολείπεται λοιπόν; Η θερμότητα.

Η θερμότητα μπορεί να αναπτυχθεί με την βοήθεια αριθμού παραγόντων (κεραυνοί, ηλεκτρικά καλώδια, κ.λ.π.) και που δυστυχώς ‘’νικητής’’ ξανά είναι ο άνθρωπος είτε λόγω (εγκληματικής) αμέλειας είτε λόγω εσκεμμένης πράξης προξένισης καταστροφής.

Θα μπορούσε να μου πει κάποιος ή κάποια τώρα, ‘’μα καλά, λόγω αυτών των κινδύνων δεν πρέπει να παραθερίζουμε στα υπέροχα δάση μας ή να κατασκηνώνουμε σε αυτά;’’

Όχι βέβαια. Και εγώ ο ίδιος, ως λάτρης τόσο των δασών, όσο και της κατασκήνωσης, θεωρώ πως είναι αναγκαία για τον κάθε άνθρωπο η παραθέριση στα υπέροχα δάση μας καθώς προσφέρουν ηρεμία και ξεκούραση, τα οποία είναι απαραίτητα για τον κάθε σύγχρονο άνθρωπο. Φτάνει όμως να γίνεται με ασφάλεια!

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας. Έχουμε δει σε πόσο ευάλωτη θέση μπορούμε να βρεθούμε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Περιτριγυρισμένοι από εξαιρετικά εύφλεκτη ύλη. Έχουμε όμως επίσης αναλώσει πως το να αποκλείσουμε τις επισκέψεις μας ή την διαμονή μας στα δάση μας δεν είναι επιλογή.

Έγκειται λοιπόν η ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής, ειδικών μέτρων πυρασφάλειας τα οποία θα βοηθήσουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση ενός πιθανού επεισοδίου. Στο σημερινό άρθρο δεν θα αναλύσω για τα γενικά μέτρα πυρασφάλειας αλλά θα σταθώ κυρίως στο κομμάτι της εκπαίδευσης του προσωπικού των κατασκηνωτικών χώρων.

Γιατί χρειάζεται να υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό;

Σε μια κατάσταση πυρκαγιάς, οι πρώτες στιγμές και οι πρώτες ενέργειες που θα ληφθούν θα διαδραματίσουν την όλη έκβαση του επεισοδίου. Ακόμα και στις σπάνιες για την Κύπρο περιπτώσεις άπνοιας η εξάπλωση της πυρκαγιάς είναι ραγδαία. Ξηρά καύσιμη ύλη, ανομβρία, ψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για την διευκόλυνση της.

Δεν νοείται να ανατεθεί σε κάποιο άτομο, ο ρόλος του Υπεύθυνου Πυρασφάλειας χωρίς να έχει λάβει κατάλληλη εκπαίδευση για την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή των καθηκόντων του.

Τα άτομα που φέρουν το τίτλο αυτό επιβάλλεται να λάβουν έγκυρη, κατάλληλη, και όσον το δυνατόν πιο ρεαλιστική εκπαίδευση με γνώμονα την ασφάλεια των ιδίων και των υπολοίπων που καλούνται να προστατέψουν.

Ο Υπεύθυνος Πυρασφάλειας πρέπει να γνωρίζει (ενδεικτικά παραδείγματα):

  • Τι μπορεί να προκαλέσει την πυρκαγιά;
  • Πως μπορεί να μειώσει περισσότερο τους κινδύνους πρόκλησης της;
  • Τι ενημέρωση πρέπει να δώσει στο κάθε άτομο που θα διαμένει στον χώρο;
  • Ποιος είναι ο ρόλος του/της σε περίπτωση πυρκαγιάς;
  • Τι είναι το σχέδιο δράσης – εκκένωσης;
  • Πως θα κρίνει πότε είναι ορθό η καταπολέμηση της φωτιάς ή η άμεση εκκένωση ή/και ο συνδυασμός και των δύο;
  • Πως μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή πρόκλησης πανικού;
  • Πως θα γίνει η επιλογή της κατάλληλης όδευσης διαφυγής;

Όπως και άλλα πολλά…

Με γνώμονα όλα τα πιο πάνω, εμείς ως FSTP Cyprus έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης για τα άτομα που φέρουν τον τίτλο του Υπεύθυνου Πυρασφάλειας ή Μέλη της Ομάδας Πυρασφάλειας.

Θεωρώ, πως έγκειται η ανάγκη λήψης των πιο πάνω, με πάση σοβαρότητα, καθώς το ότι δεν έχει συμβεί στο παρελθόν δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να συμβεί στο μέλλον, και όπως έχουμε δει και στην Ελλάδα, με απρόβλεπτες συνέπειες…

Εύχομαι να μην σας κούρασα με την έκταση του άρθρου αυτού, αλλά θεώρησα πως έπρεπε να αναπτύξω τις αναγκαίες εκείνες πληροφορίες έτσι ώστε να περαστεί το μήνυμα που ήθελα να μεταδώσω.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω πως σκοπός του άρθρου αυτού, δεν είναι να σπείρει φόβο, αλλά να προβεί στην όσο το δυνατόν αντικειμενική ενημέρωση και να είστε σίγουροι πως και εγώ ο ίδιος θα περάσω τις διακοπές μου σε κάποια από τα πανέμορφα δάση που προσφέρει το νησί μας.

Καλό δεκαπενταύγουστο και να θυμάστε:

Αν δείτε Καπνό ή Φωτιά καλέστε άμεσα τον αριθμό 112 ή 1407.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Αυγουστίνος Χατζηγιάννης GIFireE | MInstLM

Founder, CEO FSTP Cyprus Ltd

*Οι πιο πάνω απόψεις είναι προσωπικές του γράφοντα. Δεν δύναται η αναπαραγωγή τους χωρίς την γραπτή λήψη της άδειας του.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>